< Terug naar overzicht
Culinair festival Poperinge Proeft zet circulair voedselsysteem op de kaart
03 oktober 2023
6/10: Workshop circulaire voeding
Ben je ondernemer met een flinke portie interesse in circulaire voeding? Zak dan tijdens het culinaire festival Poperinge Proeft op 6 oktober af naar ons maatwerkbedrijf. Aanstaande vrijdag geven wij immers samen met Foodlab Proef een gratis workshop voor ondernemers die circulair willen werken met voedsel. Van nobel idee tot lekker product: hier leer je wat er allemaal achter de schermen komt kijken.
Meer info over het Culinair / circulair festival lees je hier en in het persbericht in PDF:
Culinair festival Poperinge Proeft zet circulair voedselsysteem op de kaart
Van 6 tot 10 oktober is Poperinge de plaats waar u moet zijn om te ontdekken hoe een wereld zonder voedselverspilling eruit kan zien. Dan slaan innoverende ondernemers en chefs hun handen in elkaar om een circulaire voedingseconomie een stapje dichterbij te brengen.
------------------------------------------------
In het kort
Chefs en experts inspireren op een smakelijke driedaagse met circulair voedsel.
Programma Poperinge proeft:
- Op 6 oktober toont Kyle Boland, voormalige sous-chef van Chambre Séparée, hoe je zelf aan de slag kan met fermentatie. Diezelfde dag geven foodlab Proef en maatwerkbedrijf Sowepo samen een gratis workshop voor ondernemers die circulair willen werken met voedsel. Van nobel idee tot lekker product: hier leer je wat er allemaal achter de schermen komt kijken.
- Zaterdag 7 oktober onderbreekt pionier voor wilde landbouw Dries Delanote even zijn dagelijkse werk om je rond te leiden in zijn boerderij Le Monde des Mille Couleurs. Wedden dat zijn aanstekelijke passie je zal inspireren? Na die wandeling in de frisse buitenlucht schuiven we op zondag maar wat graag aan bij de lunch in restaurant Goeste. Daar sluit chef Bart Mostaert Poperinge Proeft af met een samenspel van lokale producten en funky toetsen.
- Toch nog niet genoeg van duurzame voeding? Als uitsmijter kunnen lokale besturen op 10 oktober nog leren hoe ook zij op hun grondgebied een duurzamer en circulair voedselsysteem kunnen faciliteren.
Partners van Poperinge Proeft
- Eatmosphere experimenteert sinds 2015 met het opwaarderen van voedsel(overschotten). Samenwerking met andere spelers rond duurzame voeding is daarbij cruciaal.
- Stad Poperinge brengt circulair voedsel dichter bij haar burgers. Daarmee zet het bestuur onmisbare stappen in het ontwikkelen van een regionaal voedselnetwerk waarin verspilling steeds minder kansen krijgt.
- Sowepo vzw toont aan dat circulaire economie verder gaat dan enkel ‘afval’ een tweede kans geven. Het maatwerkbedrijf pikte immers ook 185 mensen op die op de reguliere arbeidsmarkt weinig kansen kregen om hen aan het werk te zetten in zijn keukens.
- Kyle Boland kan je kennen als souschef van het voormalige Chambre Séparée. Vandaag maakt hij met Boland Ferments de lekkerste sauzen, kimchi en miso.
- Foodlab Proef is een unieke plek waar commerciële voedingsbedrijven, start-ups, chefs en wetenschappers elkaar vinden om samen te werken aan de voedingsproducten van morgen.
- Het foodlabo Fermenthings onderzoekt alles wat te maken heeft met conservering en fermentatie. Hun smakelijke experimenten leverden onderandere al limonade, shoyu en miso van bierdraf op.
- Monde des Mille Couleurs is de pioniersboerderij van Dries Delanote. Permacultuur, biologische landbouwtechnieken en voedselbossen transformeerden de plek in een biodiverse voedseljungle waar topchefs zoals Nicolas Decloedt kind aan huis zijn.
In zijn restaurant Goeste toont chef Bart Mostaert dat je niet veel meer nodig hebt dan de beste lokale producten om te genieten van heerlijke gerechten.